Bokeh mukana jouluisessa askartelussa

Mikä on Bokeh?

Bokeh terminä juontaa juurensa japaninkielestä - se on japaninkielinen nimitys sumentamisesta. Parhaiten Bokeh-efekti tulee esiin kuvissa joissa on esimerkiksi pieniä valonlähteitä pimeässä - kun kamera on tarkennettu etualalle, taustan valonlähteet muuttuvat kookkaiksi sumeiksi valopisteiksi.

Kuva: JJ Ying

Sumennus siis käytännössä tarkottaa syväterävyysalueen ulkopuolelle jäävää epätarkkaa, sumeaa, aluetta. Sitä voidaan käyttää hyödyksi esimerkiksi ohjatessa katsetta olennaisimpaan, tarkennettuun osaan kuvassa. Tämä on erityisen hyödyllistä esimerkiksi potrettikuvissa missä kohde halutaan saada erottumaan taustasta vaikkapa kaupunkimiljöössä. Bokeh-efektiä voidaan kuitenkin käyttää myös monella muulla tavalla, ja tässä artikkelissa esittelemme niistä yhden.

Mitä tarvitsen askarteluun?

Askarteluharjoitukseen käy periaatteessa mikä vaan kamera manuaalitarkennuksella (puhelimilla voi joutua hieman tutkimaan asetuksia että löytyy kuinka automaattitarkennuksen saa pois käytöstä harjoittelun ajaksi), mutta parhaan tuloksen saat seuraavilla tarvikkeilla:

  • Kamera, mieluiten järjestelmäkamera (esim. Canon DSLR)
  • Objektiivi, parhaan tuloksen saa käyttämällä prime-linssiä, eli kiinteän polttovälin linssiä, kuten "viiskytmillistä" eli 50mm linssiä mahdollisimman suurella aukolla.
  • Paperia (mieluusti tukevaa, sellaista mistä valo ei loista suoraan läpi)
  • Kynän
  • Sakset
  • Värikkäitä valoja (värikkäitä kuvioita varten)
  • Teippiä (ei liian vahvaa ettei jää liimajälkiä kuvauskalustoon, mutta sen verran että paperin saa pysymään linssin päällä)
  • Tumma tausta, jotta valot näkyy paremmin

Askartelemaan!

Ensimmäinen vaihe askartelussa on päättää minkälaisia kuvioita sumennukseen halutaan. Esimerkissä käytetään sydäntä, mutta mikä vaan suhteellisen yksinkertainen kuvio toimii yhtä hyvin.

Kuva: freestocks @ Unsplash.com

Nyt on aika piirtää objektiivin ääriviivoja myöten ympyrä paperille. Paperille piirretty ympyrä voi olla hieman suurempi varmuuden vuoksi, mutta mahdollisimman lähellä. Se kiinnitetään myöhemmin hellästi teipillä objektiiviin ja tärkeää on ettei valoa tule reunoilta sisään.

Seuraavaksi piirretään valittu kuvio paperille, ja leikataan kuvio paperista irti. Pidä kuvio pienenä. Muista pitää kuviot sen verran pieninä että ne mahtuvat ympyrän muotoon alueelle joka mahtuu ikään kuin suotimeksi linssin päälle. Lopputuloksena tulisi olla ympyräksi leikattu paperi, jossa on halutun kuvion muotoinen pieni reikä.

Läpyskän ulkonäkö on sivuseikka, jos se vaan toimii. Kannattaa kokeilla eri kokoisia ja erimuotoisia kuvioita.

Kun kuvio on piirretty ja leikattu, kiinnitä leikattu paperi objektiivin päälle niin että ainoa reitti valolle kulkea on kuvioon leikatun reiän kautta. Kun paperi on paikallaan, ota esille värikkäät valonlähteet ja käy rohkeasti testailemaan!

Vinkit ja muistisäännöt

  • Suurempi aukko (aperture) eli pienempi numero antaa suuremman ja pehmeämmän bokeh-efektin.
  • Käyttämällä tukea tai jalustaa voi helposti välttää tärähdykset
  • Kannattaa kokeilla useita kokoja ja kuvioita rei'ille paperiin jotta löytyy omalle linssille ja tyylille sopivin kuvio ja koko.
Hei valokuvaaja! Klikkaa itsesi tästä Obiskan postituslistalle, niin kuulet ensimmäisten joukossa uusista julkaisuista!
Liity postituslistalle!
Pitkäaikainen harrastelija syventymässä valokuvauksen jännittävään maailmaan.
crossmenu