Hääkuvaus ja Sofia Virtanen

Kuka on Sofia Virtanen?

Sofia on pirtsakka rohkea valokuvaajaäiti Kotkasta. Tykkää haastavista kuvauksista. Toteuttaa työn ja kotiarjen pyörittämisen lomassa taiteellista puolta. Silloin tällöin Sofia järjestää myös erilaisia kuvausalan koulutuksia ja workshoppeja. Sosiaalisessa mediassa Sofiaan saattaa törmätä Facebookissa, Instagramissa, sekä Youtubessa. Sofialla on myös omat nettisivut, mutta fyysisesti kuvaukset tapahtuu Sofian kahdella studiolla Karhulan teollisuuspuistossa, tai studion ulkopuolella Kotkan alueella, sekä tarpeen tullen myös pidemmillä matkoilla ympäri Suomen.

Sofia Virtanen, tytär Lumi vasemmalla ja poika Ukko oikealla.

Kamera kädessä lapsesta asti

Sofian innostus valokuvaukseen syntyi jo todella varhain isoisän kautta - Sofian isoisällä oli tapana kuvailla paljon. Valokuvauksesta löytyi oiva väylä itseilmaisuun, johon Sofia ei omien sanojensa mukaan kokenut olevansa tarpeeksi hyvä esimerkiksi kuvataiteiden parissa. Isoisän kanssa kuvaillessa kauniiden asioiden taltiointi onnistui kuvataiteellisista puutteista huolimatta.

"Oon pitäny kaikkii ihmisiä tosi kuvauksellisina, jokainen ihminen on kuvan arvoinen. Näen ihmisissä kauneutta ja halusin päästä kameralla tallentamaan sen kauneuden siinä henkilössä minkä nään."

— Valokuvaaja Sofia Virtanen

Intohimo kauniiden asioiden taltiointiin ei ole kadonnut vuosien varrella mihinkään - taltiointi on vaan muuttunut helpommaksi. Nykyäänkin Sofia pitää jatkuvasti silmät auki kaupungilla kävellessä ja lenkillä tarkastellen ympäristöä, pysähtyen taltioimaan puhelimella mielenkiintoisia ja kauniita yksityiskohtia. Siitä huolimatta Sofia pitää itseään ensisijaisesti muotokuvaajana, ja nauttii erityisen paljon ihmisten kuvaamisesta. Sofia näkee kaikissa ihmisissä kauneutta, ja haluaa ikuistaa sen kameralla taltioiden.

Häät ja hääkuvaus

Sofian vinkit hääkuvauksiin valmistautumiseen

Dokumentointikeikalla tulisi aina olla kaksi kameraa mukana. Vararunko on elintärkeä koska ikinä ei tiedä milloin tekninen vika tai jonkinlainen vahinko sattuu. Aina pitäisi olla varasuunnitelmat b, c ja d. Sofian omasta kamerarepusta löytyy aina kaksi kameraa, ja niiden kaverina on useita eri objektiiveja eri polttoväleillä erilaisten tilanteiden taltiointiin.

Vuodenaika ja vuorokaudenaika on syytä huomioida kuvauksia suunnitellessa. Suomessa valoisa aika on valtaosan vuodesta hyvin rajallista, joten lisäsalamavalolle käyttöä on usein. Erityisesti kirkot voi olla tosi pimeitä talviaikaan, jolloin voi olla todella vaikeaa saada kunnollisia kuvia pelkällä luonnonvalolla. Myös vaihtelevissa lämpötiloissa ja olosuhteissa on syytä varautua vara-akuilla niin kameroihin kuin lisäsalamoihinkin.

Oma pukeutuminen tulee suunnitella huolella niin että se on tarpeeksi lämmin, mutta samalla myös tapahtumaan sopivan asiallinen ja käytännöllinen niin että siinä on hyvä työskennellä.

Kuvauksista hieman riippuen voi myös omia eväitä olla mukana. Samoin lepo on tärkeää, kahdentoista tunnin kuvauskeikat parin tunnin yöunilla tuntuu todella pitkiltä. Muista kunnolliset yöunet ennen keikkapäivää.

Kaikista tärkein vinkki kuitenkin on, että oma välineistö tulee tuntea läpikotaisin, niin että voi tarvittaessa kuvata vaikka silmät kiinni pimeässä. Tällöin välttyy monelta kiusalliselta tilanteelta.

Minkälaista kuvauskalustoa suosit hääkuvauksissa?

Muotokuvauksia varten Sofialla on käytössään kiinteä 50mm objektiivi sen valovoimaisuuden ja syväterävyyden takia. Toinen merkittävä ominaisuus kyseisessä objektiivissa on ettei se vääristä mittasuhteita lainkaan, toisin kuin vaikka laajakulmaobjektiivit.

Kauempaa tapahtuvaa kuvaamista varten Sofian kamerarepusta löytyy 70-200mm objektiivi joka mahdollistaa zoomailun ja kauempaa kuvaamisen esimerkiksi tilaisuuksissa joissa kuvaajan liian lähietäisyydellä työskentely haittaisi tilaisuuden kulkua.

Mainittujen lisäksi kolmantena työkalupakkia täydentää 24-70mm "joka paikan höylä" objektiivi välimuotona kahdelle muulle. Näillä kolmella hääkuvaukset sujuu.

Sofia Virtanen, kuvannut Carl Irjala

Hääkuvaus Sofian malliin

Dokumenttikuvaus häissä tarkoittaa kuvaajalle noin kahdeksan tunnin yhtämittaista kuvauspäivää, mutta itse työ alkaa jo huomattavasti aiemmin tapahtuvasta suunnittelusta. Sofia tapaa hääparin ensimmäisen kerran vähintään kaksi viikkoa ennen hääpäivää / kuvauspäivää. Suunnittelupalaverissa hääpari tutustuu kuvaajaan ja kuvaaja hääpariin, samalla käydään läpi pukeutuminen, kuvausympäristöt, paikat, aikataulut, vierasmäärät, tapahtumat ja toiveet.

Kaiken suunnittelun jälkeen Sofia vielä varmistaa ennen hääpäivää että kaikki todellakin on valmiina, kalusto toimii ja kuviot on selkeät. Sovitusta aikataulusta riippuen yleensä kuvauspäivä alkaa kirkolta. Kirkkokuvausten jälkeen Sofia karkaa hääparin mukaan ennalta sovitulle kuvauspaikalle ottamaan viralliset muotokuvat.

Muotokuvausten jälkeen seuraa ohjelmassa saapuminen juhlapaikalle missä vieraat jo odottavat hääparia. Juhlavieraat vastaanottaa hääparin, ja siitä edetään onnittelujen, alkumaljojen ja alkupuheiden jälkeen kohti ruokailua. Ruokailussa valokuvaaja tyypillisesti ruokailee häävieraiden kanssa samassa tilassa muiden mukana, mikä varmistaa että valokuvaaja näkee ja saa taltioitua mahdolliset tärkeät tilanteet ja tapahtumat ympärillä.

"Riippuen siitä minkälaisen paketin hääpari on valinnut kuljen koko päivän kamera kädessä, ja olen kokoajan skarppina seuraamassa tilanteita ympärillä dokumentoiden kaikki tärkeät tilanteet ja tapahtumat talteen."

━ Valokuvaaja Sofia Virtanen

Ruokailun jälkeen häissä yleensä tapahtuu jonkinlaista kuvattavaa ohjelmaa, esityksiä tai seuraleikkejä. Vaikka jokaiset häät ovat omanlaisensa, on Sofialle yli viidentoista vuoden hääkuvailun aikana syntynyt melkoisen hyvä käsitys siitä minkälaisella kaavalla tapahtuma etenee. Teknisen osaamisen lisäksi hääkuvauksissa myös sosiaalinen puoli korostuu ja valokuvaajan tulisikin olla sellainen jolta onnistuu rento kommunikointi ja smalltalk sekä hääparin että juhlavieraiden kanssa kuvaamisen lomassa.

Monella hääparilla tulee eteen tilanne jossa budjettirajat pakottaa karsimaan unelmahäissään jostain. Sofian neuvo on, että valokuvauksen ei tulisi olla ensimmäinen säästökohde. Valokuvat on se minkä äärellä tuota ainutlaatuista tapahtumaa muistellaan vuosia ja vuosikymmeniä myöhemmin. Valokuvat joiden avulla muistoihin palataan vuosi toisensa jälkeen on mittaamattoman tärkeitä.

Hääkuvaukset nyt ja ennen

Yhdetkään häät ei ole kokonaisuutena samanlaiset kuin toiset, mutta trendejä on havaittavissa. Sofia kertoo että edelleen suosituin hääajankohta on kesäaikaan, mutta nykyään painottuen enemmän loppukesään ja syksyyn. Juhlista on tullut todella näyttäviä, ja ammattimeikkaajien ja -kampaajien apua käytetään enemmän. Juhlissa on paljon ennalta mietittyjä yksityiskohtia hääpuvuista -kenkiin ja -hiuskoristeisiin. Värimaailmaa jossa puolison asun värit täsmää juhlien värimaisemaan, tai morsiusneitoja ja -poikia matchaavilla vaatteilla.

Kuvausten toteutuksessa nykyään on jonkin verran enemmän vaihtoehtoja, esimerkiksi dronen käyttö mahdollistaa suuret näyttävät ryhmäkuvat taivaalta käsin. Ja tietysti lähellä sijaitsevat studiot auttaa aina, kun kaatosade tai myrsky yllättää kun pitäisi kuvata ulkona.

Sofian luonnonvalostudio Kotkassa, päästudion yläkerrassa.

Aikataulun ja riskianalyysien kanssa Sofia osaa myös auttaa, kun paljon häitä nähneenä jo tietää paljon aikataulutuksellisia haasteita ja sudenkuoppia.

Kommellukset keikoilla

Kaikesta valmistautumisesta huolimatta aina voi sattua ja tapahtua kaikenlaista ja jänniltä haasteilta ei ole Sofiakaan välttynyt. Kerran hääkuvauskeikalle lähtiessä auton kuskinpuolen ovi jäi käteen - siis putosi ihan saranoiltaan irti. Siinä tuli melkoinen kiire kirkkoon, onneksi vanhemmat asuivat samalla kadulla ja Sofia sai heiltä auton lainaan työkeikalle.

Toisella keikalla kesken kaiken kirkossa kuvatessa kengistä lähti pohjat irti kesken kaiken. Sen Sofia ei antanut kuvauskeikkaa haitata, vaan jatkoi loppuun asti ilman pohjia niin ettei kukaan vieraista tainnut edes huomata tapahtunutta.

Kuvauskeikat vaihtelevissa olosuhteissa vaatii nopeaa sopeutumista ja ongelmanratkaisua. Hankalia tilanteita ei voi välttää vaikka kuinka parhaansa yrittää, loppu onkin kiinni siitä kuinka tilanteet käsittelee.

Koronan vaikutukset valokuvaukseen

Pandemialta ei ole valokuvauskaan säästynyt. Sofian kuvauskalenteri tyhjeni täysin koronan myötä. Kesä, joka on normaalisti ollut vilkkainta sesonkiaikaa, oli nyt aivan tyhjä. Monet häät, rippijuhlat ja muut tapahtumat peruttiin. Kuvauskalenteriin jäi vain muutamat ylioppilas- ja rippikuvat.

Vaikutukset jatkuu edelleen, siitä huolimatta että Sofia on aina pitänyt huolta hygieniasta monin tavoin pintoja pesemällä ja desinfioimalla, tilavan studion mahdollistamien turvavälien kautta ja hyvistä valmiuksista käsihygieniaan studiotiloissa. Kuvauksiin ei koskaan ryhdytä jos kuvaaja tai kuvattava on sairaana.

Sofian studiovaloilla ja taustoilla varusteltu pääasiallinen studio Kotkassa.

Haluaisitko kysyä jotain Sofialta?

Sofian tavoittaa parhaiten sähköpostitse sofia@sofiavirtanen.fi ja lisätietoja Sofian toiminnasta löytyy runsaasti Sofian verkkosivuilta sofiavirtanen.fi. Tämän lisäksi Sofia on hyvin aktiivinen sosiaalisessa mediassa Facebookissa ja Instagramissa.

Hei valokuvaaja! Klikkaa itsesi tästä Obiskan postituslistalle, niin kuulet ensimmäisten joukossa uusista julkaisuista!
Liity postituslistalle!
Pitkäaikainen harrastelija syventymässä valokuvauksen jännittävään maailmaan.
crossmenu