Henkilökuvaus ja Obiskan vinkit aloittelevalle

Ihmisten kuvaaminen voi olla hankalaa, erityisesti jos kuvaaja vasta aloittelee ja mallitkin ovat ensimmäistä kertaa kameran edessä. Se tarkoittaa, että he ovat luultavasti tavallista hermostuneempia ja tuntevat olonsa entistäkin itsetietoisemmaksi ulkonäkönsä suhteen, ja kommunikaatio on erityisen tärkeää. Tässä artikkelissa käymme läpi muutamia vinkkejä helpottamaan henkilökuvaustilanteita.

Tutustu kuvattavaan ja kommunikoi selkeästi

Keskustele kuvattavan kanssa etukäteen, ja varmista että visionne tulevista kuvauksista on samalla aaltopituudella. Näin vältät kiusalliset hetket kuvauspaikalla ja varmistat, että kuvista tulee mieluisat tai että ainakin tavoite on yhtenevä kuvattavan kanssa. Keskustelemalla voi löytää yllättäviäkin yhteisiä mielenkiinnon kohteita ja kuvausideoita.

Valokuvaus on yhteinen projekti - sinä ja kuvattavat työskentelette yhdessä luodaksenne jotain kaunista ja merkityksellistä. Siksi on tärkeää varmistaa, että kaikki ovat samalla aaltopituudella ennen kuvauksen alkua. Keskustelkaa yhdessä kuvausten yksityiskohdista, millaisia vaatteita, hiuksia ja meikkiä käytetään, ja erityisesti käykää läpi henkilökohtaiset rajat. On tärkeää että sekä kuvattavilla että kuvaajalla on kuvauksissa turvallinen ja mukava olo, ja henkilökohtaisia rajoja kunnioitetaan.

Kysy kysymyksiä kuvauksen aikana

Vaikka etukäteen on jo keskusteltu ja suunniteltu, on hyvä kysellä lisää myös kuvausten aikana. Voi olla että jokin idea, mikä on alunperin tuntunut hyvältä, ei tunnukaan enää samalta. Vastaavasti uusia ideoita on voinut hyvinkin syntyä kuvausten aikana. Joskus parhaat otokset syntyy improvisaatiosta kesken kuvausten.

Avoimet kysymykset voivat olla avain mielikuvituksen aktivointiin. Kuvien ottamisen jälkeen voit vielä kysyä "olisitko halunnut vielä jonkun tietynlaisen kuvan" tai "meillä on vielä hetki aikaa, koetko että jotain puuttuu?". Kysyminen madaltaa kynnystä tuoda ideoita esiin ja auttaa puhumaan ideoista jotka muuten saattaisivat tuntua toisen ajan tuhlaamiselta, tai muuten vaan ujostuttaa tuoda esiin.

Kuva: Ilya Mondryk - Unsplash.com

Tunne laitteesi

Puhutaan ensin kuvausvälineistä, joita tarvitset henkilökuvaamiseen. Muotokuvakuvaukseen voidaan käyttää monenlaisia kameroita ja tarvikkeita, joten se, millaista asetelmaa päädyt käyttämään, riippuu paljon tavoitellusta lopputuloksesta ja budjetista. Tärkeää on, että ymmärrät jokaisen käytettävän laitteen hyvät ja huonot puolet, jotta aika kuvattavan kanssa ei mene oman kameran asetuksiin tutustumiseen.

Tutustu hyvin kamerasi asetuksiin ennen kuvauksia mallin kanssa. Kuva: James Bold - Unsplash.com

Ensimmäinen tarvitsemasi varuste on tietysti kamera. Mikä tahansa nykyaikainen DSLR-kamera tai peilitön kamera käy tähän tarkoitukseen, mutta parasta jälkeä ja laajimmat mahdollisuudet jälkikäsittelyyn tarjoaa kamera joka pystyy kuvaamaan RAW-formaatissa, joka tallentaa huomattavasti enemmän tietoa kuin esimerkiksi jpeg-kuviin saa.

Kameran lisäksi tarvitset todennäköisesti myös yhden tai useamman objektiivin. 50mm polttovälin objektiivia pidetään yleensä "normaalipolttovälinä", sillä se kuvaa maailmaa hyvin samankaltaisesta perspektiivistä kuin ihmissilmä eikä siten vääristä kohdetta. Laajempi linssi vääristää etenkin reunoja ja pidempi polttoväli usein litistää kohdetta. Myös aukko on hyvin tärkeä huomioida henkilökuvissa. Suuriaukkoinen linssi mahdollistaa hyvin esimerkiksi luonnonvalossa kuvaamisen, mutta se tuo kuviin myös hyvin kauniin bokehin eli taustan sumennuksen ja erottaa kohteen taustasta. 50mm objektiiveihin kuuluu myös Canon EF 50mm f/1.2 L USM jonka erinomaisen valovoiman ansiosta valokuvaus vaihtelevissa olosuhteissa ja pienellä valolla onnistuu helpommin. Teleobjektiivi taas voi olla hyödyllinen, kun haluat ottaa lähikuvia silmistä ja muista pienistä yksityiskohdista.

Mikäli tarvitset apua objektiivin valintaan, tsekkaa Obiskan artikkeli aiheesta täältä.

Käytä luonnonvaloa aina kun mahdollista

Kohteiden valaisemiseen on monia tapoja sekä sisällä että ulkona. Yksi parhaista tavoista valaista kuvattavat kohteet on käyttää luonnonvaloa aina kun se on mahdollista. Henkilökuvaukseen sopiva luonnonvalo ei kuitenkaan ole sama asia kuin suora auringonpaiste, vaan pikemminkin tulisi hyödyntää hajonnutta, esimerkiksi pilvistä heijastunutta pehmeämpää valoa.

Näin voit välttää liialliset varjot ja kovan valon, jotka voivat saada kuvat näyttämään liian lavastetuilta. Kovat varjot, esimerkiksi suorasta salamasta tai suorasta auringonpaisteesta, poistavat kuvista valoisuuden sävyt ja tekevät kuvaan kovan, luonnottoman kontrastin. Kirkkaassa auringonpaisteessa kuvatessa täytesalaman avulla voi pyrkiä pehmentämään tätä kovaa kontrastia, sillä salama valaisee varjoja, ilman että kykenee yleensä päihittämään auringonvalon voimakkuutta kuvan valoisilla alueilla.

Sisätiloissa kuvatessa voit yrittää sijoittaa kuvattavat lähelle ikkunaa, josta tulee runsaasti luonnonvaloa. Voit myös käyttää keinovaloja, kuten lamppuja ja salamalaitteita, täydentämään luonnollista valonlähdettä.

Lance Reis @ Unsplash.com

Näytä kuvattaville valmiit kuvat

Kun kuvaat kohteitasi, on tärkeää noudattaa heille antamiasi lupauksia. Varmista, että lupaat kohdella kohteitasi kunnioittavasti sekä pitää kiinni sovituista rajoista. Kun olet kuvannut kohteesi, näytä heille lopullisten tuotosten lisäksi myös otoksia kesken kuvausten. Näin kuvattavat voivat tarkastella kuvia ja antaa sinulle arvokasta palautetta. Se voi myös auttaa sinua kehittymään paremmaksi valokuvaajaksi, sillä voit käyttää kuvattavien palautetta tulevien kuvausten parantamiseen.

Älä pelkää kokeilla uusia asioita - edes henkilökuvauksessa

Muista henkilöitä kuvatessa, että valokuvauksen sääntöjä opetellaan, jotta niitä voidaan hallitusti rikkoa. Jos sinulla on vaikeuksia keksiä uusia otoksia, älä pelkää kokeilla. Kokeile erilaisia asentoja, asetuksia ja rekvisiittaa. Kerro kuvattaville, mitä aiot kokeilla, ja pyydä heidän ajatuksiaan ja palautetta ideasta. Luota vaistoihisi äläkä pelkää ylittää mukavuusalueesi rajoja, sillä juuri näin voit kasvaa valokuvaajana.

Hei valokuvaaja! Klikkaa itsesi tästä Obiskan postituslistalle, niin kuulet ensimmäisten joukossa uusista julkaisuista!
Liity postituslistalle!
Pitkäaikainen harrastelija syventymässä valokuvauksen jännittävään maailmaan.
crossmenu