Lemmikkikuvaus miljöössä

Artikkelikuva: Mikael Boström

Mitä lemmikkikuvaus on?

Kissakuvat huomion vetonaulana internetissä on sosiaalista mediaa vanhempi ilmiö, mutta sosiaalinen media on vahvistanut sitäkin ilmiötä entisestään. Kauniit kuvat söpöistä eläimistä viihdyttävät ja piristävät. Niiden kuvien takana on lemmikkejä valokuvaavat ihmiset ihan oman koiran touhuja seuraavista ihmettelijöistä sillä elantonsa tienaaviin ammattivalokuvaajiin. Kännykällä juosten kuvattuja eläinkuvia ja -videoita väheksymättä tämä artikkeli keskittyy suunnitelmallisempaan harrastelijakuvaukseen, ja siihen liittyvien alkuhankaluuksien välttämiseen.

Lemmikkikuvaus eroaa ihmispotreteista ainakin niin, että kuvattavan kanssa voi olla vaikeampi kommunikoida - erityisesti jos kuvaaja ja kuvattava ei tunne toisiaan kovin hyvin henkilökohtaisella tasolla. Tällöin mukana on hyvä olla joku, jolla on parempi yhteys kuvattavaan - lemmikkien kohdalla se on yleensä omistaja, kouluttaja, kasvattaja, tai joku muu lemmikin kanssa paljon aikaa viettävä henkilö. Ylipäätään vähintään kahden henkilön läsnäolo helpottaa kuvaustilanteessa todella paljon, koska kuvaajalla on kuitenkin kaksi kättä kamerassa, ja kasvot usein kameran takana piilossa kuvauksen aikana.

Tämä artikkeli keskittyy lemmikkikuvaukseen miljöössä, sillä lemmikkikuvaus studiossa on jo ihan kokonaan oma taiteenlajinsa.

Miikka Järvinen ja vilkkaat koirat

Kuvan ottanut Miikka Järvinen

Miikka Järvinen on Haminalainen valokuvaaja, joka kuvaa paljon (isoja ja vilkkaita) koiria. Kysyimme Miikalta vinkkejä lemmikkien valokuvaukseen, ja vinkkejä saimme:

- Kuvakulmalla on väliä, kukaan ei halua nähdä koirakuvia normaalista perspektiivistä ylhäältä, vaan on parempi kuvata koiran tasolta.

- Vilkkaat eläimet juoksee pääsääntöisesti aika kovaa, joten runko ja linssi nopealla tarkennuksella on todella tärkeitä.

- Valovoimaa ja valoa on syytä olla riittävästi, sillä nopeat liikkeet vaatii nopeita suljinaikoja. Tämä pätee erityisesti juokseviin eläimiin. Kirkas pilvinen päivä auttaa myös.

- Myös kuvattavan eläimen väri on syytä huomioida. Ääripäiden, todella tummien ja todella vaaleiden eläinten, kohdalla joutuu usein tekemään kompromisseja valotuksen suhteen. Monesti myös etenkin musta koira on todella haastava tarkennettava kameralle.

- Sarjakuvaus on pop.

Miikan portfolio lemmikkikuvineen löytyy täältä sekä kuvausaiheinen Instagram täältä.

Kuvan ottanut Miikka Järvinen

Kärsivällisyyttä ja muuttujia

Vaikka päivä olisi pilvetön, akku täynnä, nopea muistikortti tehokkaassa rungossa ja nopealla objektiivilla, voi lemmikkikuvauksissa silti kohdata kärsivällisyyttä vaativia tilanteita, muuttujia ja haasteita.

Kuvaa yrittänyt ottaa Esa Lappalainen / Vauhdikas Milli-koira livahti tarkennusalueelta

Täydellisen kuvan saaminen voi vaatia monta kokeilua ja satoja ruutuja. Jos kuvauksissa kestää liian pitkään, voi eläin tylsistyä ja kaivata muita virikkeitä - joskus on ehkä lopetettava kesken ja jatkettava toisena päivänä.

Lemmikkikuvauksissa mennään eläimen ehdoilla

Lemmikkikuvauksissa on tärkeää edetä eläimen ehdoilla, niin ettei kuvattava lemmikki stressaannu tai kärsi. Esimerkiksi kuumalla ilmalla koirien juoksuttaminen liian pitkään voi olla koiralle hyvinkin haitallista. Kylmällä taas pitää varoa ettei pienemmät lemmikit palele.

Kuvauksiin on hyvä ottaa mukaan lemmikille vettä ja herkkuja. Vesi on tärkeää ylipäätään, mutta herkuilla lemmikkiä on mahdollista rauhoitella ja ohjata kuvausten aikana.

Obiskan välinesuositukset lemmikkikuvaukseen miljöössä

Obiska suosittelee kuvauskalustoon erityisesti nopeita objektiiveja, kuten vaikkapa tämä Canon EF 50mm f/1.2 L USM joka on erityisen kiva potretteihin kissan tai koiran kanssa. Nopeuden lisäksi tällä linssillä saa aikaan todella näyttävän bokeh-efektin.

Hei valokuvaaja! Klikkaa itsesi tästä Obiskan postituslistalle, niin kuulet ensimmäisten joukossa uusista julkaisuista!
Liity postituslistalle!
Pitkäaikainen harrastelija syventymässä valokuvauksen jännittävään maailmaan.
crossmenu