Makrokuvaus ja focus stacking

Image stacking focus mergellä / focus stacking

Image stacking eli kuvien päällekkäin kasaus tarkoittaa tässä kontekstissa usean kuvan yhdistämistä yhdeksi valikoiden niistä osia halutun lopputuloksen saavuttamiseksi. Tekniikkaa hyödynnetään valokuvauksessa useimmiten joko valotuksen (aperture stacking) tai tarkennuksen (focus stacking) valikoivaan "kasaamiseen" lopullista tuotosta varten. Tavoitteena voi olla esimerkiksi kauniisti valaistu maisemakuva jossa pimeitä ja valoisia kohtia on tasattu poimimalla eri valoituksella otetuista kuvista sopivia kohtia, tai makrokuva jossa tarkennusalue on laajempi kuin mitä yksittäisellä kuvalla on mahdollista saavuttaa. Tämä postaus käsittelee jälkimmäistä.

Materiaalin kuvaaminen

Makrolinssillä tarkennusalue on huomattavan pieni, joten jos kohteella on yhtään syvyyttä, on syytä kuvata pienellä aukolla. Tämä tarkoittaa että valaistusta ja valotusaikaa tarvitaan reilusti. Pitkä valotusaika taas puolestaan tarkoittaa suurempaa tärähdysriskiä, ja tekee käsivaralla kuvaamisen yksinkertaisesti mahdottomaksi.   Helpoin tapa eliminoida ylimääräiset tärähdykset, ja pitää kamera paikallaan kuvaamisen ajan (useita sekunteja) on laittaa kamera kolmijalalle tukevasti kiinni. Laukaisun aiheuttaman pienen tärähdyksen saa eliminoitua käyttämällä joko etälaukaisinta tai ajastinta.   Ennen kuvaamista on syytä miettiä minkälaista lopputulosta tavoitellaan, se tekee kuvien valikoinnista ja yhdistelystä huomattavasti helpompaa.

Kuvankäsittely

Focus stacking -vaihetta helpottaa huomattavasti jos käytössä oleva kuvankäsittelyohjelma sisältää valmisominaisuuksia siihen. Vaikka käytännössä kaiken voi tehdä myös perinteisillä layereilla ja maskeilla, on työ huomattavasti kevyempää valmiilla "Focus merge"-toiminnolla joka yhdistelee kuvat ensin automaattisesti, ja viimeistelyn voi tehdä käsin.

Focus Merge-ominaisuus Affinity Photo-kuvankäsittelyohjelmassa.

Minun valintani tähän on Affinity Photo josta löytyy Focus merge-ominaisuus. Ominaisuuden käyttö toimii niin että "File"-valikosta valitaan "New Focus Merge..." jonka jälkeen ruudulle aukeaa "Sources"-ruutu kuvien lisäämistä varten.

Focus Merge Affinity Photossa

Kuvien lisäämisen jälkeen ohjelma hahmottelee parhaansa mukaan terävimpiä kohtia kerroksista esille, mutta kehittynytkään ohjelma ei ole täydellinen. Viimeistely on onneksi helppoa - valitse "Sources"-ikkunasta yksittäinen kerros, ja klikkaa "Source preview" laatikon vasemmasta alakulmasta päälle. Näkymässä on tällöin yksi kerros kerrallaan, ja voit poimia "Clone stamp"-työkalulla maalaten haluamasi kohdat valitusta kerroksesta näkymään lopullisessa tuotoksessa.

Toggle source preview ja Focus mergen kerrokset

Focus merge on tässä esitelty kuvankäsittelyllä laajemman tarkennusalueen rakentamisessa, mutta sitä voi hyödyntää myös aivan toisenlaisissa kuvissa, kuten maisemakuvissa missä tarkennusalueita halutaan lähelle sekä kauas.

Ennen focus mergeä
Focus mergen jälkeen.

Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5 x Makro

Nämä kuvat on kuvattu Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5 x Makrolla, todella tehokkaasti suurentavalla ja tarkalla makroputkella. Kuvauskohteena artikkelikuvassa pihapensaassa seikkaileva jäärä, ja esimerkkikuvissa työpöydällä makoilleiden aurinkolasien rangan ruuvi. Ruuvin halkaisija on arviolta 1-2mm, eli sen olemassaoloa tuskin tiedostaa, ellei siihen yritä tarkentaa makroputkella.

Kuvausmalli hieman kauempaa tarkasteltuna.

Tällä putkella saa esiin arkipäiväisistäkin asioista jännittäviä yksityiskohtia, näkee pölypallot, hiukset ja koivunlehdet aivan uudessa valossa. Jos makrokuvaus kiinnostaa, niin tämän objektiivin voi vuokrata edullisesti vaikka viikoksi tai kahdeksi kuvaustreeneihin osoitteesta obiska.fi

Hei valokuvaaja! Klikkaa itsesi tästä Obiskan postituslistalle, niin kuulet ensimmäisten joukossa uusista julkaisuista!
Liity postituslistalle!
Pitkäaikainen harrastelija syventymässä valokuvauksen jännittävään maailmaan.
crossmenu