Valokuvaaminen ja ulkomaanmatkustus

Kokosimme Obiskalla alkavan kesän seikkailuja varten kätevän listan vinkkejä helpottamaan matkalle valmistautumista. Tekstiä on jonkin verran, joten mikäli olet kiinnostunut vain tietystä osa-alueesta, voit hypätä suoraan kiinnostavimpiin kohtiin klikkaamalla sisällysluettelosta.

Kun huomaat että joku tärkeä vinkki puuttuu listalta, kerro siitä meille vaikkapa kommenttina vapaavalintaisessa somekanavassa, yksityisviestinä tai sähköpostitse, niin lisäämme vinkit listaa täydentämään kiitosten kera!

Reissun suunnittelu määränpää mielessä

Terveysvinkit & sujuva- ja turvallinen liikkuminen

Matkaa suunnitellessa jo on hyvä tarkistaa että passi on voimassa. Mikäli passi on vanhentunut, uuden hankkiminen saattaa kestää ruuhkista riippuen jonkin aikaa, joten sitä ei kannata jättää ihan viimehetkeen. Passin uusimisen voi hoitaa ajanvarauksella Poliisin sivuilta tai jonottamalla toimipisteeseen joka käsittelee lupa-asioita (huom! kaikki toimipisteet eivät käsittele!). Jonottamalla asian saa hoidettua ilman ajanvarausta, mutta jonotusaika on tänä keväänä ollut korkeimmillaan yli kolmea tuntia, mikä on huomattavan pitkä rajalliseen aukioloaikaan nähden etenkin pikkukunnissa.

Passin lisäksi matkailijalla on suotavaa olla rokotukset kunnossa vaarallisimpia tauteja vastaan. Rokotukset ja tarkemmat neuvot saa maksutta omasta terveyskeskuksesta, tai lääkärin reseptillä apteekista. Lue lisää THL:n verkkosivuilta.

Ajankohtaisimmat tiedot matkustusrajoituksista ja mahdollisista vaadituista erityistoimenpiteistä saat lentoyhtiön sivuilta, esimerkiksi Finnairin matkustusvaatimuskartasta tai Norwegianin vastaavasta. Huomaa myös että maskikäytännöt voi vaihdella lentoyhtiöittäin riippumatta lähtö- tai saapumismaan käytännöistä.

Pahimman sattuessa matkavakuutus on halpa ja tärkeä hengenpelastaja. Matkavakuutuksia kilpailuttaessa kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota siihen että vakuutus varmasti on korvauskatoton ja sisältää ambulanssilennot Suomeen. Monista yleisimmistä matkavakuutuksista löytyy molemmat, mutta poikkeuksia löytyy ja ne on syytä huomata ennen kuin vakuutukselle tulee käyttötarvetta. Matkavakuutuksen saa voimaan valtaosalla vakuutusyhtiöistä nopealla puhelinsoitolla välittömästi vaikka matkalla lentokentälle - jos ei ole muistanut hoitaa ennen sitä kuntoon. Mikäli matkavakuutuksessa haluaa säästää, hinta kertyy pääosin tavaroiden korvaussummasta johon voi itse vaikuttaa. Terveydestä ei tule tinkiä. Jos mukanasi on vuokrakalustoa, kannattaa tarkistaa kattaako esimerkiksi kotivakuutuksesi vieraan irtaimen omaisuuden katoamista tai rikkoutumista. Esimerkiksi Obiskan laitteet saa viedä ulkomaille rajoituksetta, mutta niitä ei ole vakuutettu erikseen Obiskan puolesta.

Pitkillä (ja miksei lyhyemmilläkin) lentomatkoilla lentosukat, eli verenkiertoa tukevat tukisukat, ovat korvaamaton apu niin terveyden kuin mukavuudenkin kannalta. Pitkillä lennoilla tuntikausien istuskelu ja vaihteleva ilmanpaine saattaa aiheuttaa veren kerääntymistä nilkkoihin, jalkoihin, missä voi pahimmillaan muodostua veritulppia jotka aiheuttavat hengenvaarallisia tilanteita lähtiessään verenkierrossa liikkeelle esimerkiksi keuhkoihin tai aivoihin. Vaikka veritulpan riski on pieni, on lentosukilla sen pienentäminen entisestään halpaa, tehokasta ja järkevää. Sopivat lentosukat löytyy helpoiten apteekista henkilökunnan avustuksella. Lentosukkia ei kuitenkaan tule käyttää jos kärsit esimerkiksi diabeteksesta, valtimoiden vajaatoiminnasta.

Pakkaaminen

Moni pakkaamiseen liittyvistä neuvoista voi kuulostaa itsestäänselvyyksiltä, mutta lista on äärimmäisen hyödyllinen itse pakkaustilanteessa jossa mielen täyttää ihan kaikki muu reissuun liittyvä jännitys ja hämmennys eikä ole helppo muistaa kaikkea.

  • Pakkaa painavimmat ja kestävimmät esineet laukun pohjalle. Mikäli laukussa on pyörät, ja sitä kuljetetaan pystyasennossa, on alhainen painopiste kaikin puolin ihanteellinen tilanne niin liikkumisen kuin tavaroiden ehjänä pysymisen kannalta.
  • Rullaa vaatteet KonMari-tyylillä. Tällöin ne vievät vähemmän tilaa laukusta ja pakkaaminen on helpompaa.
  • Ota mukaan vain johdot joita tarvitset - mikäli useammat laitteet käyttää samoja johtoja, mieti voisiko laitteita ladata vuorotellen pitäen mukana vain yhtä johtoa tyyppiä kohden.
  • Herkän elektroniikan, kuten erilaiset adapterit, voi pakata kovakantiseen aurinkolasikoteloon.
  • Pieni pala kelmua kierrekorkkien väliin esim. hygieniatuotteissa tuo lisäturvaa siltä varalta että voidepullo tai vastaava räjähtää laukkuun kovassa käsittelyssä.
  • Oma tyynyliina toimii matkalla tyynyliinana, ja palatessa pyykkipussina.

Muista tarkistaa mitä lennollesi saa ottaa, ja mitä ei. Varautumalla etukäteen välttyy ikäviltä yllätyksiltä turvatarkastuksessa. Myös sallitun matkatavaran määrä vaihtelee lennon ja lipun mukaan, mutta vaikka tilaa olisikin, kevyesti matkustaminen on usein huomattavasti vaivattomampaa ja mukavampaa. On hyvä myös pitää mielessä että takaisin tullessa voi kaivata tilaa tuliaisille. 

Kuvausvälineiden logistiikka

Kuvauskaluston pakkaaminen onkin mielenkiintoisempi kysymys. Siinä missä alushousut ja vaihtopaita varmasti selviävät rajummastakin lastauksesta, ei kamerakaluston halua nähdä lentävän ihan miten sattuu kangaskassissa ruumaan.

Tärkeintä kameralaukun valinnassa on että se sopii yksilöllisiin tarpeisiisi. Tässä muutama kysymys helpottamaan kartoitusta:

  • Kulkeeko kuvauskalusto käsimatkatavarana vai meneekö se tavaratilaan lennolla?
  • Otatko mukaan vain yhden kameralaukun, vai kenties yhden säilytykseen ja toisen pienemmän päivittäiseen mukana kantamiseen?
  • Tuleeko mukaan muita tarvikkeita, kuten kannettavaa tietokonetta, tablettia, tai kolmijalkaa?
  • Tarvitsetko useita lokeroita eri objektiiveille?
  • Haluatko että laukku on kokonaan avattavissa, vai riittääkö että siitä saa katon tai sivut auki?

Laadultaan nimenomaan lentokuljetukseen soveltuvien kantolaitteiden kärkipäätä edustaa Pelican. Pelicanilta löytyy kovamuovisia, kevyitä ja kestäviä, kuljetuslaukkuja joka lähtöön. Esimerkiksi Pelican 1535 Air Carry-On Case on nimenomaisesti suunniteltu käsitavaramittoihin ja valokuvauskaluston lentokuljetukseen. Kyseinen laukku on suunniteltu kevyeksi, mutta kestäväksi. Se on vesi- ja pölytiivis, helppo kuljettaa säässä kuin säässä joko kantaen kumipäällysteisestä kahvasta tai vetäen laakeroiduilla pyörillä sisältä vedettävästä kahvasta. Laukku myös tasaa painetta automaattisesti venttiilin kautta, ja pitää kaluston hyvin turvassa.

Huomionarvoista on että lentokuljetukseen paras laukku tuskin on paras myös esimerkiksi vaellukseen, tai pienen kameran kanssa kaupungilla liikkumiseen. Se kuitenkin on kovamuovinen ja isokokoinen. Päivittäinen liikkuminen kameran kanssa sujuu varmasti mukavammin esimerkiksi kamerarepun tai olkalaukun kanssa.

Robin McSkelly @ Unsplash.com

Kamerarepuissa on paljon vaikeampaa löytää yhtä poikkeuksellisen hyvää, koska vaihtoehtoja on niin paljon, ja eroavaisuudet ovat pitkälti mielipidekysymyksiä. Löytääksesi kamerarepun joka juuri sinulle sopii, on tutkittava useita vaihtoehtoja pitäen mielessä kuinka juuri sinä haluat kamerakalustoasi kantaa ja käyttää. Arvosteluiden lukeminen, ja erityisesti käyttökokemusten kysyminen on erinomainen keino kartoittamiseen. Myös arvosteluvideoiden katselu auttaa. Tällä videolla Matti Haapoja käy läpi useita kamerareppuja useilta valmistajilta kertoen niiden erilaisista ominaisuuksista ja omista kokemuksistaan ja mielipiteistään kamerarepuista. Lisää reppuja löytyy Chase Reevesin tunnin kestävältä reppuarvosteluvideolta jossa Reeves on lajitellut reput pieniin, keskikokoisiin ja suuriin reppuihin.

Avainkysymyksiä kamerarepun valinnassa on tietysti mukaan tulevan kaluston koko, pehmusteet, käyttömukavuus ja turvallisuus. Erityisesti pienten kamerareppujen pehmustuksessa on suuria vaihteluita. Esimerkiksi Breviten "The Jumper" on pieni perusreppu jossa pehmusteiden määrä on varsin vähäinen, mikä varmasti osaltaan mahdollistaa hyvin pelkistettyä muotoilua ja kätevää koulureppumaista kokoa ulkoasua. Wandrd:n "PRVKE LITE" taas on jonkin verran tukevamman oloinen ja paremmin suojattu, mutta näyttää jo jonkin verran enemmän kameralaukulta kuin The Jumper (mikä voi olla kantajan mieltymyksistä riippuen hyvä tai huono ominaisuus).

Kaukaa kalliiksi kamerarepuiksi tunnistettavat kantolaitteet voivat herättää tarpeettomasti huomiota matkoilla, ja houkutella kallisarvoista saalista havittelevia varkaita, joten niiden kanssa on syytä olla tarkkana. Kameralaukkua voi myös halutessaan yrittää naamioida "halvemman" näköiseksi esim. lisäämällä ympärille verhoilun kuluneesta vanhasta kankaasta saaden kalliin kamerarepun näyttämään kuluneelta armeijarepulta.

Lentomatkaa ajatellen on syytä miettiä etukäteen tuleeko kameralaukku käsitavaroihin vai ruumaan. Pehmeämpi kameralaukku kulkee mukavasti käsitavaroissa, mutta voi olla riski tavaratilassa. Pakkaajat saattavat ahdata pehmeän kameralaukun laukkupinon pohjimmaiseksi, tai käsitellä muuten kovakouraisesti ikävin seurauksin. Kovakantiset taas eivät ole niin herkkiä, vaan suojaavat sisältöä huomattavasti paremmin myös rajuissa käsissä ja kovissa olosuhteissa.

Kuvausvälineiden valinta kuvauskohteen mukaan

Kun matkalle lähtiessä määränpää ja kuvauskohteet on edes suurinpiirtein selvillä, voi mukaan lähtevän kaluston valita sen mukaan, ja tarvittaessa täydentää omaa kalustoa tarvittavilla lisäkomponenteilla, kuten kolmijalalla tai vuokralinsseillä. Väliaikaiseen kameraobjektiivin tarpeeseen linssien vuokraaminen on erinomainen vaihtoehto, sillä se on huomattavasti edullisempaa kuin objektiivin ostaminen. Vuokraobjektiivi on edullinen tapa saada kaikki irti lomakuvauksesta ilman kalustokompromisseja.

Maisemakuvaus Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM II kanssa

Mikael Boström, Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM II

Laajaan maisemakuvaukseen sopii erityisesti laajat zoom-objektiivit, kuten Canon EF 16-35mm f/2.8 L USM II. Suuri aukko on todella hyödyllinen erityisesti niukassa valossa työskennellessä.

Canon EF 16-35mm on suosittu kauniiden vuoristokuvien ja upeiden merimaisemien lisäksi myös esimerkiksi revontulien ja tähtitaivaan kuvaamisessa.

Objektiivi sopii hyvin seikkailukumppaniksi mitä parhaimpiin maisemiin, sillä se on suhteellisen pieni ja kevyt (paino on 635g ja koko 8,85-11,16 cm)

Jalusta on hyödyllinen maisemakuvauksessa, erityisesti pienellä aukolla kuvatessa. Perinteiselle kolmijalalle on olemassa myös vaihtoehtoja, kuten yksijalkaiset monopodit ja "taskukokoiset" gorillapodit joilla kameran saa esimerkiksi kiven päälle, tai puuhun kiinni.

Kaupunkimiljöössä Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM loistaa

Kaupunkiseikkailujen taltiointiin sopii todella hyvin ammattilaisten suosima Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM, laajasta normaalipolttovälille zoomaava yleislinssi.

Mikael Boström Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM

Tämäkin objektiivi on sääsuojattu, ja kestää roiskeita olettaen että sitä käytetään yhdessä tiiviin rungon kanssa. Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM on saanut arvosteluissa kehuja erinomaisesta kontrastista, hyvästä värintoistosta ja tarkkuudesta täydellä leveydellä verrattuna muihin saman hintaluokan linsseihin. Myös tämän artikkelin kansikuva on kuvattu samalla objektiivilla.

Kokoa tällä on jo hieman enemmän (paino on 950g ja koko 8,32x12,35 cm), mutta alle kilon linssinä vielä hyvinkin siedettävä mukana kannettava.

Toinen erinomainen vaihtoehto katukuvaukseen on "viiskytmillinen" eli Canon EF 50mm f/1.2 L USM. Edellämainitun tavoin tämäkin linssi säilyttää "normaalin" perspektiivin, eli ei vääristä kuvaa laajakulman tavoin, mutta on lähes puolet kevyempi (paino 545g) ja on pienenä linssinä helpompi kuljettaa mukana kaupungilla liikkuessa. Suuren aukon ansiosta 50mm linssejä pidetään vaihtoehtoja nopeampina, sillä suurempaa aukkoa käyttäessä pärjää pienemmällä valotusajalla.

Luontokuvaus Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS II USM:lla

Luontokuvauksessa erityisasemaan nousee pidemmät teleputket, kuten Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS II USM. Pidempi zoomi mahdollistaa eläinten kuvaamisen niitä häiritsemättä - tai menemättä vaarallisen lähelle.

Ossi Saarinen (@Soosseli), Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6 L IS USM

Kysymyksiä ja vastauksia

Kuinka varmistaa että laitteet on saatavilla haluttuna ajankohtana?

  • Vuokraa välineet heti matkan varmistuttua
  • Varauskalenteri ei anna tehdä päällekkäisiä varauksia

Mitä vuokraaminen maksaa?

  • Mitä pidempi matka, sitä edullisempi päiväkohtainen hinta

Saako laitteita viedä maasta pois?

  • Kyllä saa! Laitteiden vientiä ei ole rajoitettu.

Kuka voi vuokrata?

Vuokrataksesi sinulla on oltava:

  • Ikää vähintään 18v*. 
  • Suomalainen hetu.  luottotietojen tarkistusta varten. 
  • Vakituinen osoite Suomessa. 
  • Hyvin hoidetut raha-asiat (tarkistamme luottotiedot)

Lähteet:

https://poliisi.fi/ajanvaraus-ja-asiointi-poliisiasemalla
https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000008668291.html
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/tietoa-rokotuksista/matkailijan-rokotukset
https://www.mediconline.fi/kenen-ei-tulisi-kayttaa-tukisukkia.php
https://www.youtube.com/watch?v=-YraKM2EdwM
https://www.youtube.com/watch?v=xvunCq_L6qI
https://www.youtube.com/watch?v=B13fMqgRZ-E
https://brevite.co/products/the-jumper-backpack
https://eu.wandrd.com/products/prvke-lite
https://obiska.fi/product/Canon-EF-16-35mm-f-2-8-L-USM-II-4139
https://obiska.fi/product/Canon-EF-24-70mm-f-2-8-L-USM-6018

Hei valokuvaaja! Klikkaa itsesi tästä Obiskan postituslistalle, niin kuulet ensimmäisten joukossa uusista julkaisuista!
Liity postituslistalle!
Pitkäaikainen harrastelija syventymässä valokuvauksen jännittävään maailmaan.
crossmenu