3 luovaa tapaa käyttää syväterävyyttä valokuvauksessa

Syväterävyys on valokuvaustermi, jota käytetään kuvaamaan, kuinka suuri osa kuvasta on tarkennettu. Valokuvassa, jossa on matala syväterävyys, vain pieni osa on tarkennettu, ja kaikki muu näyttää epätarkalta. Valokuvassa, jossa on suuri syväterävyys, lähes kaikki on tarkennettu. Valokuvaajille syväterävyys voi olla hyödyllinen apuväline, jonka avulla voit korostaa tiettyjä elementtejä valokuvissasi ja vähentää toisten korostamista. Sitä voidaan käyttää, kun halutaan kiinnittää huomiota johonkin tiettyyn asiaan, saada jokin esine näyttämään elämää suuremmalta tai yksinkertaisesti esitellä jotain kaunista ilman häiriötekijöitä. Useimmat valokuvaajat käyttävät sitä kuitenkin enemmänkin korostuksena kuin valokuviensa pääelementtinä. Katsotaanpa muutamia luovia tapoja, joilla voit käyttää syväterävyystekniikkaa valokuvauksessasi!

Luo visuaalisia illuusioita syväterävyydellä

Kuvaaja: Leon Macapagal

Jos sinulla on arkkitehtuurikuva, jossa on suuri syväterävyys ja haluat luoda illuusion hyvin korkeasta rakennuksesta, voit pienentää syväterävyyttä. Tässä tapauksessa keskityt osaan rakennuksesta ja häivytät loput. Tämä saa tarkennetun osan näyttämään paljon suuremmalta kuin se todellisuudessa on. Voit käyttää tätä tekniikkaa myös kuvatessasi ihmisiä. Jos haluat, että henkilö näyttää pidemmältä tai lyhyemmältä kuin hän todellisuudessa on, voit lisätä tai vähentää syväterävyyttä ja manipuloida katsojan käsitystä. Vastaavasti, jos maisemakuvassa on pieni syväterävyys, jolla korostetaan kohteen etäisyyttä, voit lisätä syväterävyyttä, jotta etäisyys näyttäisi lyhyemmältä.

Kuvaaja: Mario MB PHOTO'graphie

Syväterävyyden hyödyntäminen muotokuvauksessa

Muotokuvauksessa on kyse kuvattavasta henkilöstä tai kohteesta. Jos haluat tuoda henkilön tai esineen esiin parhaalla mahdollisella tavalla, sinun on varmistettava, että muu kuvauskohde on tarpeeksi epätarkka, jotta se ei vie huomiota kohteesta. Matalan syväterävyyden luomiseksi muotokuvauksessa sinun on rajattava tarkennusalue henkilöön tai esineeseen. Näin varmistetaan, että henkilö on tarkennettu ja tarkennusalueen ulkopuolinen alue on epätarkka. Lue lisää henkilökuvauksesta täältä.

Kuva: Ali Pazani @ Pexels

Esittele kauniita tuotteita tyylillä syväterävyyttä hyödyntäen

Kuva: Roberto Muñoz @ Pexels

Tuotekuvauksessa kannattaa harkita syväterävyyden käyttöä, jotta kuvan eri yksityiskohdat ja piirteet tulevat esiin. Jos haluat varmistaa, että kaikki kohteet tarkentuvat, kun otat kuvan, jossa on useita tuotteita, käytä pientä aukkoasetusta. Käytä kapeaa syväterävyysaluetta, jos haluat tarkentaa yhden tietyn kohteen. Tällä menetelmällä ensisijainen kohde pysyy tarkennettuna, kun taas muut kohteet ovat epätarkkoja. Lisäksi voit kokeilla matalaa syväterävyyttä, jotta taustan puutteet eivät näkyisi niin selvästi.

Kuva: Karolina Grabowska @ Pexels

Syväterävyyden käyttäminen osana tuotekuvausta on myös hyvä keino korostaa lifestyle-kuvissa (ikään kuin arkikäytössä) esitettyjä tuotteita ja välittää yksityiskohtaista tietoa yksittäisistä tuotteista muiden tuotteiden seassa. Tässä esimerkissä saippuapala teksteineen korostuu pyyhkeen, lautasen ja harjan joukosta. Olipa kyse sitten tietyn tuotteen korostamisesta tai korostuksen luomisesta pehmentämällä sitä ympäröiviä häiritseviä elementtejä - tämän valokuvaustyökalun oikeaoppisen käytön ymmärtäminen edellyttää luovuutta!

Johtopäätös

Kun ymmärrät, miten syväterävyys toimii, voit käyttää sitä valokuviesi parantamiseen monin tavoin. Voit käyttää syväterävyyttä valokuvien erottumiseen aina visuaalisten illuusioiden luomisesta kauniiden tuotteiden esittelyyn. Voit myös käyttää sitä luodaksesi liikkeen tunnetta maisemakuviin. Mene siis kokeilemaan syväterävyyttä ja katso, mitä voit saavuttaa.

Hei valokuvaaja! Klikkaa itsesi tästä Obiskan postituslistalle, niin kuulet ensimmäisten joukossa uusista julkaisuista!
Liity postituslistalle!
Pitkäaikainen harrastelija syventymässä valokuvauksen jännittävään maailmaan.
crossmenu